26 Ekim 2016 Çarşamba, 10:48

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ yayınlanarak uygulama rehberleri ile birlikte yürürlüğe girdi.

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya 11. Etap çağrı üzerine Mersine sektör bazlı yatırımlar yapılması konusunda değerlendirmede bulunarak, "Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı, Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesidir." dedi.

 Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programının tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması amacıyla uygulamaya konulduğuna dikkat çeken Başkan Murat Kaya, "Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programının bu yıl ki son etabında Mersin için sektörel bazda öncelikli proje konuları sıralamasında birinci sırada SOĞUK HAVA DEPOSU, ikinci sırada BİTKİSEL ÜRÜN İŞLENMESİ, PAKETLENMESİ VE DEPOLANMASI ve üçüncü sırada YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANAN SERALAR bulunmaktadır.

Kısa bir süre önce Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın da katılımıyla Mersinde gerçekleştirilen Sebze ve Meyve Ticareti Değerlendirme Çalıştayı'nda çıkan sonuçları yeniden hatırlayacak olursak, üretimden tüketime zincirin halkalarındaki eksiklerin tespitinde SOĞUK HAVA DEPOSU ve BİTKİSEL ÜRÜN İŞLENMESİ, PAKETLENMESİ VE DEPOLANMASI konularında yaşanan sıkıntılar nedeniyle üreticinin karşılaştığı maddi yakınmaları ve aracıların buna dair sıkıntıları da gündeme alınmıştı.

Yayınlanan programda 81 il için desteklerden yararlanılacağı açıklanırken sadece 39 ile özel olarak çıkarılan desteklerden biride hibeye esas tutarı 2 milyon TL olan ve Mersininde içinde olduğu Yaş Sebze ve Meyve Tasnifi Paketlenmesi ve Depolanması Yatırımıdır.

Bu noktada yatırıma konu hibe desteği çok iyi değerlendirilmeli Sebze ve Meyve Ticareti Değerlendirme Çalıştayı'nda istişare edilen konulardan biri olması sebebiyle de yatırım konusu desteğin iyi değerlendirilmesi gerekmektedir.

Sebze ve meyve ticaret zincirinin en önemli halkalardan biri olan Soğuk Hava Depo yatırımları ise uygulama tebliğinde 1,5 milyon TL'sı ile desteklenmektedir.

Dikkatimizi çeken ve önem arz eden diğer bir konuda   Mersin için sektörsel bazda öncelikli proje konuları sıralamasında üçüncü sırada yer alan YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANAN SERALAR dır.Hibeye esas proje tutarı 2 milyon TL açıklanan yatırım desteğinin, Türkiye'ye enerji ithalatında tasarruf sağlayacak tarımsal politika olarak düşünülmeli ve yatırımcının hem üretim girdisini azaltacak, hem de enerji maliyetini düşürecek bir yatırım teşviki olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bakanlığımıza sunulan görüşlerimizde, ekonomik yatırımlar için yararlanıcılar kısmına Kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar dışında Tarsus Ticaret Borsası olarak 2013 yılında yürüttüğümüz lobi faaliyetleri ile tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve üretici birliklerinin de bu yatırımlardan yararlanması için çalışmalar yapılmış ve son 2 etapdır da Tarımsal amaçlı kooperatifler ve üretici birlikleri yatırım programlarına dahil edilmektedir.

 Açıklanan Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programının bölgemize hayırlı olmasını diliyor, tüm yatırımcılarımıza yaratacakları ekonomik katma değer için başarılar diliyoruz."