11 Şubat 2016 Perşembe, 09:46

Erdoğan, 'Bitki Koruma Ürünlerinin Reçetesiz Satılmaması Gerekiyor'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarsus İlçe Müdürlüğü tarafından 2016 yılı Bitki Koruma Ürünleri Bayi toplantısı'nın birincisi yapıldı.

İlçe Müdürü Hayri Erdoğan, Tarsus Ziraat Odası salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bitki koruma ürünlerinin kayıtlarının tutulması ve izlenmesi kapsamındaki uygulamaların sağlıklı olarak hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

Tarsus'un tarım yönünden çok önemli ve verimli topraklara sahip olduğuna dikkat çeken Hayri Erdoğan, gerek arazi varlığı, gerek iklimi ve gerekse coğrafi konumu itibariyle dikkate alındığında Tarsus'un Çukurova bölgesi ve Türkiye için büyük önem arz ettiğine dikkat çekti.

Bitki koruma ürünlerinin reçetesiz satılmaması gerektiğini belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Tarsus'ta tarımsal üretimde, gerek zirai ilaç kullanımı gerekse tarımsal üretimin sağlıklı işleyişi konusunda aksaklıkların yaşanmaması için hepimiz çok dikkatli davranmalıyız. Önümüzdeki üretim sezonunda bayilerimizin, çiftçilerle ve özellikle müdürlüğümüzle entegre bir şekilde daha teknik ve daha duyarlı bir şekilde çalışacağını düşünüyoruz. Güvenilir gıda üretimi ancak bu birliktelikle sağlanacaktır.”

Geçmiş yıllarda ve özellikle ilkbahar döneminde bazı köylerde görülen toplu arı ölümleri konusunun da ele alındığı toplantıda, tarladan sofraya güvenli gıda konusunda bilgilendirme yapıldı.

Arı ölümleri konusunda ise şu görüşlere yer verildi:

“İlçemizde 2016 yılında 71 mahallede 334 kişi arı konaklaması oluşturmuş bulunmaktadır. Bölgemiz meyvecilikte erkenci bir bölge olduğu için Şubat ve Mart aylarında taş çekirdekli meyvelerin çiçeklenme dönemlerinde üreticilerin ve arıcıların gerekli hassasiyeti göstermesi önemlidir. Arıcılık yönetmeliğinin 12. maddesi gereğince ilaçlamaların akşamüzeri yada sabah erken saatlerde, arıların uçuş yapmadıkları zamanlarda uygulanması, kullanılan bitki koruma ürünlerinin artık ve ambalajlarının uygun bir şekilde imha edilmesi gerekmektedir. Üreticilerin ilaçlama yapmadan önce civardaki arıcılarla mutlaka irtibatta bulunarak ilaçlama yapmaları gerekmektedir.”

Toplantıda Tarım Müdürlüğünden Altan Taner Doğancılı, Ali Aslan ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin şubesi başkan vekili Kemal Karaoğlu konuşma yaptı.

Toplantıya Tarsus'ta faaliyet gösteren zirai ilaç bayileri katıldı.