23 Şubat 2017 Perşembe, 10:55

Tarihi Tarsus Evleri’nin Kaderi Ne Zaman Değişecek?

Tarsus’ta yıllardır sorunların ilk sıralarında yer alan Eski Tarihi  Evlerin sırrı çözülmeyi bekliyor.

Tarihi yapısı ile yerli ve yabancı turistlerin büyük beğenisini toplayan Tarihi Tarsus Evlerinin faaliyete bir türlü geçmiyor olması Tarsusluları üzüyor.

Tarsus St. Paul Kuyusu civarı 37. ve 42. sokaktaki evlerin restorasyonu tamamlanmasının ardından butik otel olarak faaliyete geçmesi beklenmişti.

Ancak geçen yıllara karşın bir türlü faaliyete geçmeyen restorasyonu tamamlanan 8 Eski Tarihi Evler için ‘Tarsus Yatırım’ adında bir firmaya geçtiğimiz yılın Ağustos ayında tahsis edilmişti.

Tarihi yapıları dikkat çeken evlerle ilgili bürokrasi işlemlerinin tamamlanıp, işlevsel yapıya kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığının bir an önce harekete geçmesi isteniyor.

-TARİHİ TARSUS EVLERİ HAKKINDA-

Zengin bir geçmişe sahip olan Tarsus’ta, tarihi canlı tutan Tarihi Tarsus Evleri günümüzde önemini korumaya devam etmektedir. Taş, kerpiç ve ahşap kullanılarak hazırlanan Tarihi Tarsus Evleri’nin alt katı ambar, üst katı ise yaşam alanı olmak üzere iki bölüm halinde yapılmıştır.   

Çukurova’da yetişen pamuk, hacmen çok yer kapladığından, evlerin ambar kısmında muhafaza edilir. Yıllar içinde bu yapılara ihtiyaçlar doğrultusunda banyo, mutfak gibi eklemeler yapılmıştır. Yüksek duvar ve avlu, geleneksel Tarsus Evlerinin özelliklerinden bazılarıdır.