Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, Çanakkale'de kazanılan savaş ile birlikte bütün dünyanın dengesinin etkilendiğini söyledi.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü tüm yurtta olduğu gibi şehrimizdea ayrı bir heyecanla kutlandı.
Adana-Mersin karayolu kenarında bulunan Nusret Mayın Gemisi'nin bulunduğu Çanakkale Zaferi Kültür Parkı'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, askerlerin yaptığı saygı atışının ardından, İstiklal Marşı okundu.
Tarsus Garnizon Komutan Vekili Jandarma Üsteğmen Ahmet Pek'in yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşı'nın önemi anlatıldı. Pek, Çanakkale Deniz Zaferi'nin bir dönüm noktası olduğunu belirterek, bu zaferin tarihin akışını değiştirdiğini, bağımsızlığı uğruna canını vermekten çekinmeyen Türk milletinin kahramanlık destanını yansıttığını ifade etti.
Pek konuşmasında kazanılan zafere ilişkin bilgilerde vererek, şunları söyledi:
"Bugün; Türk'ün savaş tarihine altın harflerle yazdığı Çanakkale Zaferinin 100. yıldönümü kutlamanın ve mukades vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü'nde onları anmanın onurunu ve gururu yaşamaktayız. Çanakkale Zaferi, dünya literatüründe bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin tamamen değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk Milletinin belirleyici ve aktif rol oynadığı bir zaferdir.
Birinci Dünya Savaşını galip bitirmek ve gemi;leriyle Çanakkale Boğazını geçip İstanbul'a girmek isteyen düşman kuvvetledine; kahraman ordumuz, tarihte örnekleri az olan bir savunma ile cevap vermiştir. İngiliz ve Fransız donanmaları tarafından Çanakkale Boğazı'ndan 19 Şubatta başlayan deniz harekatı gün ve gün artarak, devam etmiştir. Bu savaşın en sert saldırısı ise 18 Mart 1915'ate yapılmıştır. Nusret Mayın gemisinin Boğaza döşediği mayınlar ve kahraman Türk topçusunun isabetli atışları karşısınndahn İtilaf devletleri donanmasının 3 zırhlı gemisi batırılmış, 3 zırh gemisi ise ağır hasar alarak, geri çekilmek zorunda bırakılmıştır. 18 Mart 1915'te kazanılan bu zafer savaşın seyrini değiştirilmiştir.
Çanakkale boğazını gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşman kuvvetleri, bu kez de topraklarımıza karadan girmeyi denemişlerdir. İngiliz, Fransız, Avusturalya, Yeni Zelanda ve diğer bazı sömürge ülkelere ait Anzak adı verilen askeri güçleri, 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine karşı 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk- Süngü tak- emrini vererek, yıllarca Türk milletinin hafızasından silinmeyecek olan "Ben size taaruzu emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum.Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimizem başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir" sözlerini söylemiştir.
Böylece o güne kadar tarihin yaşanmış en büyük siper savaşı başlamıştır. Uzun süren mücadeleler sonrasında ise bugün Anadolu topraklarında bağımsız olarak yaşamamızı sağlayan temelleri oluşturacak büyük bir zafer kazanılmıştır. Parlak umutlarla karaya ayak basan birleşik düşman ordusu 1916 kışında bozguna uğrayarak, çekip gitmek zorunda kalmıştır.
Türk ordusu'nun Çanakkale'de vermiş olduğu bu büyük mücadele; sadece dünya tarihi üzerinde oluşturduğu büyük etkiyle değil. Türk savaş sanatının uygulanış tarzı ve başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kanlı mücadelelerin ön plana çıkardığı kahramanlarımız, Türk askerinin doğasınca bulunan insanı değerlerin savaş sahasından tezahürü cihetiyle de dünya savaş tarihinde bir örneği daha bulunmayan müstesna bir olaya imza atmışlardır. Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin en zor engelleri aşabileceğinin en güzel örneğidir. Türk milleti bu zaferle, arka arkaya gelen acı olayların tesiriyle kaybettiği özgüvenini yehniden kazanmıştır.
Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da andığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek, şehitlik mertebesine ve onuran erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz. Aziz şehitlerimiz şu bilmelidirler ki, temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir.
Bu duygularla, bizlere en büyük zaferin gururunu armağga eden, başta Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden büyük Türk ordumuzun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletinin ve atanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhlarınız şad olsun diyorum..."dedi.
Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, Çanakkale'de kazanılan savaş ile birlikte bütün dünyanın dengesinin etkilendiğini söyleyerek, Türkiye Cumhuriyetini kuran savaşın adını Çanakkale olduğuna vurgu yaptı.
Konuşmanın ardından 2 öğrenci Çanakkale ile ilgili şiirler okudular. Daha sonra Tarsus Müftüsü Hayri Erenay, dua etti.
Kahraman Nusret Mayın Gemisi'nin gezilmesiyle buradaki program sona erdi.
Daha sonra protokol üyeleri, şehitliğe geçti. Tarsus vaizi Ali Kılınç, Kur'an-ı Kerim okuduktan sonra dua etti.
Tarsus Cengiz Topel Lisesi öğretmen ve öğrencilerin hazırladığı anma programı 75. Yıl Kültür Merkezinde gerçekleşti.
Buradaki tören sayfı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Okul Müdürü Ali Kaya,slayt eşliğinde Çanakkale savaşanın nasıl zafere dönüştüğüne ilişkin konuşma yaptı.
Okunan şiirler ve öğrencilerin hazırladığı tiyatro ve oratoryu gösterisi ve konser sonrasında tören sona erdi.