25 Mayıs 2016 Çarşamba, 10:27

Başkan Kocamaz, 'Mersin'deki Su Kaynaklarının Haritasını Çıkarıyoruz'

MESKİ Genel Müdürlüğü'nün Mayıs ayı olağan Genel Kurulu birinci birleşimi Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşti.

Gündeminde bulunan konuları görüşüp karara bağlamak üzere Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında gerçekleştirilen Genel Kurul'da, yoklama ve bir önceki toplantı tutanağının özetinin okunarak oylanmasının ardından gündemin görüşülmesine geçildi.     

Gündem maddeleri arasında yer alan Denetçi Raporu, Genel Kurul Üyeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. 2015 Faaliyet Raporu, 2015 Mali Yılı Kesin Hesap Cetvelleri ile ilgili maddeler Genel Kurul Üyelerinin oyları ile Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edildi.

Genel Kurul'da konuşma yaparak, Mersin'in su kaynaklarının haritasını çıkarmaya başladıklarını ifade eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Mersin Üniversitesi ile Mersin'deki su kaynaklarının haritasını çıkarıyoruz. Mersin'in 50 yıl hatta 100 yıl sonrasının planlamasını yaptırıyoruz. Mersin'in tamamı ile ilgili çok ayrıntılı bir çalışma yapıyoruz. Hangi bölgelerde atık su arıtma tesislerinin öncelikli olarak yapılması konusu da dahil olmak üzere su haritası çıkartıyoruz. Göksu'dan tutun Mut'a kadar nerede, hangi su kaynakları var çıkaracağız. İlk etabı Mersin merkezden Erdemli Silifke'ye kadar olan bölgeyi kapsıyordu, buradaki çalışmalar tamamlandı. Şimdi kalan bölgeler de yapılacak” dedi. 

Çeşmeli Kargıpınar bölgesinde atık su ile ilgili yapılan çalışmaların son durumu hakkında bilgi veren Başkan Kocamaz, “Geçmişte yapılan çalışmalar var ama yeterli değil. Bir kısmı sıfırdan ihale ediliyor. Mesela Mezitli'nin arıtma tesisi ile ilgili geçmişte bir çalışma yapılmış. Orası ile ilgili de bazı itirazlar var. Her şeyi bitmiş, ihalesi yapılmış, o bölgeye konutlar yapılmış. Başlangıçta kimse buna itiraz etmemiş. Şimdi biz onunla ilgili de Avrupa Yatırım Bankası ile görüşüyoruz. Belki projede bazı değişiklikler yaparak, çalışmamızı hayata geçireceğiz” dedi.

Başkan Kocamaz Bozyazı bölgesindeki katı atık tesisi ile ilgili de aynı problemlerin yaşandığını belirterek, “Bütün çalışmalar yapılıp, belgeler alınıyor. İnşaat aşamasına geldikten sonra birileri çıkıp 'bu buraya yapılmaz' diyorlar. Yerleşim birimlerinin arasında çevreyi en az kirletecek projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Katı atık ve atık su tesisleri de mutlaka bir yerlere yapılacak. Bu tür itirazlar olursa ya da bir şekilde mahkeme bu konularda karar verirse bizim de yapacak bir şeyimiz kalmıyor. Bu tür konularda hepimizin duyarlı olması, sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Müftü deresinin ıslahı ile ilgili de konuşan Başkan Kocamaz, sözlerine “Bu konular ele alındığında DSİ ile de görüşmeler yapılıyor. Müftü deresine yaptığımız çalışmada amacımız o bölgeyi bir rekreasyon bölgesi haline getirip vatandaşın hizmetine sunmak. Bir taraftan Akdeniz, Yenişehir ve Toroslar Belediye Başkanlarımızla bir araya gelip bu sunumları yapmamız gerekiyor. Ortak bir fikir oluşturarak, Mersin'de var olan o çirkinliği, vatandaşımızın hizmetine sunulacak güzel bir alan haline getirmeyi planlıyoruz. İnşallah Mersin için hayırlı bir proje ortaya çıkacak” şeklinde son verdi.

Gündemin son maddesi olan dilek ve temenniler bölümünde söz alan MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak, Genel Kurul Üyelerine MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Komisyona havale edilen konuların görüşülüp karara bağlanması için 27 Mayıs 2016 tarihinde yeniden toplanmak üzere oturuma son verildi.